2009. augusztus 26., szerda

Körömgomba gyógyítása házilag

avagy hogyan szabadulj meg ásókától

Sajnos ma már népbetegségnek tekinthető a láb- és körömgomba. Régebben az emberek természetes alapanyagból készült lábbelit hordtak, pamut vagy gyapjú zoknival, harisnyával, és sokat voltak mezítláb is, emiatt az edzettebb bőrük számára a körömgomba, ásóka nem volt ellenfél. Ma pedig gyakori a zárt, szintetikus alapanyagú lábbelik egész napos viselete (munkahely, protokoll szabályok betartása, stb.), ráadásul szintén szintetikus anyagú, műszálas zoknival vagy nejlon harisnyával. Ezek rossz nedvszívó képességük miatt ideális feltételt teremtenek a meleg párás helyet kedvelő kórokozóknak, a körömgomba megtelepedésének, a lábgombák kifejlődésének.

A körömgomba megjelenésekor a nem túl esztétikus tünetek szégyenérzést is kiváltanak a betegben, így az orvosi kezelésük sokszor elmarad, vagy csak nagyon kiterjedt fertőzéssel keresik fel a szakrendelőket. A betegség nem gyógyul meg magától, az idővel, sőt, kezelés nélkül egyre súlyosabbá válik, a fertőzés nagyobb felületekre, más testrészekre is átterjed, ráadásul egyéb súlyos betegségeket is okozhatnak, mint az ekcéma, orbánc, stb.
A vény nélkül kapható gyógyszerek (Canesten, stb.) még a bőrgombával csak-csak elbánnak, a jóval makacsabb körömgombával a legtöbb esetben már nem tudnak megbirkózni. Jó hír a betegségben szenvedőknek, hogy a körömgomba házilag is gyógyítható, egészen egyszerű, olcsó alapanyagok segítségével. Az alábbiakban ezeket a módszereket szeretném ismertetni:

1. ecetes, fokhagymás kezelés
Alapanyagok:
20%-os eceteszencia (Auchan-ban 1 liter 90 Ft)
1 gerezd fokhagyma
Az ecetből egy kevés mennyiséget öntsünk egy kis csészébe, egy kis darab (borsó mennyiségű elég) fokhagymát törjünk össze, majd keverjük el alaposan az ecettel. Ha szükséges, kezelés előtt a lábat mossuk meg, töröljük szárazra. Ha a körömgomba előrehaladott állapotban van (mint az ásóka reklámban), akkor érdemes a fertőzött körömrészt körömreszelővel eltávolítani. Az ecetes-fokhagymás oldattal kenjük meg a lábon lévő körmöket, körömágyat. Az oldatot ne öblítsük le, hagyjuk megszáradni. A kezelést naponta kétszer végezzük el. Az oldat kicsit "illatos", így például randevú, vagy munkahelyi megbeszélés előtt ne kezeljük ilyen módon a lábunkat, de pl. lefekvés előtt igen hasznos az ilyen kezelés. A megmaradó ecetoldattal bekenhetjük a fertőzött állapotban viselt, így megfertőződött lábbelijeinket is, ha nem akarjuk őket lecserélni.

Kezelés után szappannal mossunk kezet.

2. ecetes, sós kezelés
Ugyanaz mint a fenti, csak fokhagyma helyett sóval erősítjük az ecetet.

A fenti kezelések nem járnak körömvesztéssel, hanem a gomba fokozatos visszahúzódása következik be (egészségesebb színű köröm), a nagyon durván fertőzött köröm pedig lenövéssel fokozatosan tűnik el (levágod apránként a szokásos körömvágáskor a körömollóval).

Ajánlott lehet a fertőzött körmök vékonyítása is, ami a köröm felületének reszelésével érhető el.