2010. február 11., csütörtök

Testápoló készítése házilag

Sokszor hallottuk már, és egyre többekhez eljut ez az információ, hogy a kereskedelemben kapható bőrápoló készítmények túlnyomó többségében nem egy, nem két alapanyag kifejezetten mérgező hatású, amely anyagok felszívódása ráadásul közvetlenül a véráramba történik a bőrön keresztül, így kikerülik az élelmiszerek számára működő emésztési szűrőrendszert is. Az alapanyagok közül pedig a legnagyobb mennyiségben a víz (aqua) van jelen, kb. 30-60%-ban, a szervezet számára hasznos hatóanyagok pedig csak mutatóban vannak jelen (pl. sheavaj, jojoba olaj, kakaóvaj, kókuszolaj, méz, stb.), relatíve magasabb áruk és a profitmaximálás elve miatt. A készítmények többsége ezért a hosszú távú bőrtáplálás helyett tüneti kezelést jelent, amely átmeneti kellemes érzést jelent a bőr számára, hosszú távon viszont a bőr még alaposabb kiszáradását, és a készítménytől való függőségét idézve ezzel elő. Ezt a leggyakrabban úgy érik el, hogy a nedvszívó anyagok (pl. glicerin) a bőr mélyebb rétegeiből szívják fel a nedvességet, miután a készítményben jelen lévő víztartalom felszívódik vagy elpárolog, előidézve így a bőr mélyebb rétegeinek kiszáradását is.
Mit tehetünk, hogy kikerüljünk ebből az ördögi körből?
1. Megkeressük azt a nagyon kevés, méreganyagoktól mentes, és hosszú távon bőrtápláló anyagokat tartalmazó termékeket vagy gyártót. Ha ezeket megtaláljuk, azt tapasztaljuk, hogy az áraik jóval magasabbak, mint a kereskedelemben megszokott, méreganyagokat tartalmazó készítményeknél (egy 250 ml-es testápoló ára elérheti az 5-10 ezer forintot is), és az alapanyagok áránál is indokolatlanul magasabbak az áraik.
2. Saját magunk készítünk testápolót, beszerezve a szükséges alapanyagokat, és recepteket.
Ennek előnye, hogy biztosak lehetünk benne, hogy a készítmény nem tartalmaz feleslegesen tartósítószert, színezékeket, és főleg pedig nem tartalmaz méreganyagokat. Annyit tudunk belőle elkészíteni, amennyi szükséges, így mindig friss és természetes ápolóanyaghoz jutunk.

Ez utóbbira szeretnék tippeket, recepteket adni, illetve várom a jó ötleteket, hozzászólásokat!


1. joghurtos testápoló

Keverjünk össze egy pohár (1,5-2 dl) natúrjoghurtot egy kanál mézzel, egy kanál olívaolajjal, pár csepp citromlével.
Az olívaolaj összetétele nagyon hasonlít a bőr saját zsírjainak összetételére, ezért könnyen, gyorsan szívódik fel, és eljut a mélyebb rétegekig is. Az olívaolaj igen sok A-, D-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ezeket természetes bőrszépítő vitaminnak is hívhatnánk, ugyanis valamennyi több jótékony kozmetikai hatással is rendelkezik. Például hatékony antioxidánsok: elpusztítják a szabad gyököket, ezáltal védik a bőrt az öregedéstől.
Fűszerolajakat (kamilla, rózsa, stb.) tetszés szerint használhatunk az illatosításhoz. Hűtve 2-3 napig áll el.

2. kókuszolajos testápoló száraz bőrre

A kókuszolaj az egyik leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Az olaj a repedezett talpat, a sarkat is puhává varázsolja. Sőt, a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt!
Keverjünk össze egy evőkanál hidegen sajtolt kókuszolajat 2 evőkanál szezámolajjal, 50 g kakaóvajjal, és 10 g felolvasztott méhviasszal. (Utóbbi tűzhelyen, kis lábosban felolvasztható.)
A masszát alapos összekeverése után kis, zárható edényekbe töltsük. Naponta használható.

3. kakaóvajas testápoló

100 g kakaóvajat melegítsünk fel folyékony állagúvá, öntsünk bele olívaolajat, illetve igény szerint illóolajat is. Az olívaolaj lágyabbá, hígabbá teszi a terméket. A kakaóvaj fele helyettesíthető sheavajjal is, ez még nagyobb hidratálást ad, és gyógyhatású is. Az összekeverés után kis edényekbe töltve hagyjuk megdermedni.



Figyelem!

A házilag készített bőrápoló szerek is okozhatnak allergiát, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül fél óráig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.