2010. július 12., hétfő

Fogamzásgátlás házilag?

Fogamzásgátlás házilag
Magyarország lakossága fogyóban van, és a gyermekvállalást amúgy is ösztönözni kell, mert az jó dolog. Aki viszont a fentiek ellenére mégis a szabályozás mellet dönt, az a legtöbb esetben a gyógyszeres beavatkozás mellett teszi le a voksát. (A férfi nem akar "zokniban lábat mosni", stb.) Tekintsük át röviden először a fogamzásgátló tabletták mellékhatásait.
Kísérleti úton bebizonyították, hogy a fogamzásgátló tabletták nem csak a fogamzást gátolják meg, hanem a nőknél a nemi vágyat is csökkentik. A gyógyszergyárak még nem léptek az ügy érdekében, pedig a helyzet még ennél is súlyosabb: a tabletta nem csak a vágyra hat negatívan, hanem rontja a szaglást, az orgazmusra való képességet, és akár fájdalmassá teheti a közösülést is. Ugyanis a szer használatával csökken a tesztoszteron szint, ami felelős a nemi vágy kialakulásáért (nőknél is), sőt a párválasztásra is kihatással van. Kutatások bizonyítják, hogy a nők eltérő immunrendszerű embert választanak gyermekeik apjának, ugyanis a születendő ifjú akkor lesz a legegészségesebb, ha két különböző immunrendszer kombinációja fejlődik ki benne. És ha hiszik, ha nem, ezt is az orrukkal találják ki.
Aki a fenti mellékhatásokat el szeretné kerülni, azoknak pár ősi praktikát szeretnék ajánlani a gyógyszertabletták előtti időkből (és most itt nem az emberhez méltatlan, durva dolgokra gondolok).

1. naptár módszer (ciklikus módszer)

A módszer lényege, hogy bizonyos időközönként tartózkodni kell a közösüléstől. Ez az időszak periodikus, a nők menstruációs szakasza szerint. Ciklusonként egyszer van peteérés, a következő menstruáció kezdete előtt kb. 14 nappal.
Több ciklust (kb. 9-et) érdemes megfigyelni, és felírni a leghosszabb és a legrövidebb ciklust. A ciklus a menstuáció első napjától a következő menstruáció első napjáig tart.
A közösülésre nem alkalmas napok kiszámolása:
A legrövidebb ciklus hosszából 18 napot kell kivonni, a leghosszabb ciklus hosszából pedig 11 napot. A két időpont között vannak a termékeny napok, beleszámítva az eltolódásokat és a petesejt és az ondósejt élettartamát is.

2. testhőmérséklet módszer (hőmérős módszer)

A naptár módszer a ciklus rendszerességén alapul. Ha a ciklus még nem eléggé rendszeres, akkor a peteérést jól és mérhetően jelzi a testhőmérséklet. Ekkor ugyanis megnő a testhőmérséklet a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulásakor, vagy röviddel előtte. Ha közösülés nem történik a hőmérsékletemelkedést követő három napon, vagyis a peteérést követő posztovulációs időszak eléréséig, akkor nincs fogamzás sem, mert innentől kezdve a fogamzás biológiailag lehetetlen.